ZMOS sľúbil, že na peniaze centrám voľného času nesiahne

13.09.2010 Celý región

Bratislava 13. septembra (TASR) - Signatári výzvy za spravodlivé financovanie záujmovej činnosti žiakov sa obávajú, že mestá a obce siahnu centrám voľného času na finančné prostriedky.
Nariadenie bývalej vlády, ktoré má začať platiť od januára budúceho roka vyplatí mestám a obciam paušálne peniaze bez toho, aby mali akúkoľvek povinnosť použiť ich práve na záujmové vzdelávanie, tvrdia.

\"Nič nezaväzuje obec, aby poukázala financie tam, kde dieťa zariadenia navštevuje, teda do inej obce či mesta, \" vysvetlila TASR jedna zo signatárok Saskia Repčíková, prezidentka Asociácie súkromných škôl a školských zariadení SR.

Podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Turčány tento názor odmietol. \"Nemáme žiadny záujem, aby tak bolo, \" uviedol v reakcii pre TASR. Podľa neho treba zdôrazniť fakt, že prerozdeľovanie peňazí medzi záujmové centrá bolo doteraz netransparentné. \"Boli to postupy, ktoré hraničia nielen so zákonom, ale aj etickými a morálnymi princípmi. \" Rozdeľovali sa podľa neho veľké peniaze, ktoré mohli byť zneužívané.

So ZMOSom súhlasí aj ministerstvo školstva. Medziročný nárast počtu detí vo voľnočasových zariadeniach v rokoch 2008-2009 predstavoval 138.000 detí. \"To je trochu nereálne číslo, \" komentovala nedávno hovorkyňa školstva Miriam Žiaková. Rezort plánuje zmeniť financovanie voľnočasových aktivít tak, aby bolo pre žiakov spravodlivejšie.

Nariadenie vlády prijaté na návrh ZMOSu dá peniaze dieťaťu už len na jeden záujmový krúžok. Po novom by sa tak mala mimoškolská činnosť poskytovať za necelých 50 eur na rok. \"To je drastické, \" upozorňujú signatári. Obce a mestá majú podľa novely zároveň dostávať peniaze len na deti od piatich do 14 rokov. Doteraz získali peniaze podľa počtu žiakov v samotných centrách a školských strediskách záujmovej činnosti.

ZMOS hovorí, že nariadenie je dobré a odstráni všetky rozpory pri manipulácii s finančnými prostriedkami. \"Zabezpečí odstránenie diskriminácie pri záujmovej činnosti tých detí, ktoré túto činnosť môžu využívať len v centrách voľného času, \" povedal Turčány.

Negatívne dôsledky novely by mohlo podľa signatárov pocítiť okolo 300.000 detí, ale aj 2000 profesionálov, ktorí s nimi pracujú. \"Nariadenie predstavuje riziká likvidácie existujúcich centier voľného času a vážne obmedzenie činnosti základných umeleckých škôl a školských stredísk záujmovej činnosti v 170 obciach v SR, \" tvrdia.

K 15. septembru chystá rezort školstva reálny zber údajov detí, ktoré chodia na voľnočasové aktivity. Podľa výsledku bude ďalej postupovať.
 

Vyberte región